Cahit KÜLEBİ Bütün Şiirleri


KİTABIN ADI Cahit KÜLEBİ Bütün Şiirleri
YAZARI Cahit KÜLEBİ
YAYIN EVİ Adam Yayınları,Beyoğlu/İSTANBUL
BASIM YILI               1996(8inci basım)


1.KİTABIN KONUSU     :
Cahit KÜLEBİ’nin 1936-1983 yılları arasındaki Anadolu insanının sıkıntılarını, umutlarını,özlemlerini anlatan şiirleri.

2.KİTABIN ÖZETİ   :
Cahit KÜLEBİ bütün şiirlerinde Anadoluyu anlatır.Yaşadığı yerlerden,gözlemlerinden sıkça bahseder.Kitabında da bu öğeleri görmek mümkündür.Kitap çeşitli bölümlerden oluşmuştur.Birinci bölümde çeşitli kişiler tasvir edilir,akıcı bir uslup kullanılır.İkinci bölümde şiirin ustalarına ithafen yazdığı şiirlere rastlanır. Üçüncü bölümde tabiat,doğa ve mevsimlerle ilgili ilginç teşbihlere ve sıradışı sonlara rastlanır.Dördüncü bölümde Atatürk ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili zafer duygularını yansıtan şiirlere rastlamak mümkündür.Ayrıca memleketin içinde bulunduğu zor koşullarla ,Türk Milletinin fedakar ve cefakar davranışları da şiirlerinde göze çarpan özelliklerdendir.Diğer bölümlerde de Türkiye coğrafyasının türküsünü yazmaya çalışmış,kadınlarla ilgili yazdığı şiirlerinde onların da göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulamaya çalışmıştır.Genel olarak bir umut teması işlenmiş,ama umutsuzluğun ve  özlemin olduğu şiirleri de mevcuttur.

3.KİTABIN ANA FİKRİ   :
İnsanın yalnızlık,özlem,hasret gibi duygularla doluyken neler üretebileceği.

4.KİTAPTAKİ OLAY VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:
Olaylar genelde Anadoluda geçer.Şahıslar kimi zaman bir anadolu insanı, kimi zaman Kurtuluş Savaşındaki bir asker ve kimi zamansa bir şairdir.

5.KİTAP HAKKINDA ŞAHSİ GÖRÜŞLER:
Şair ,dönemine göre oldukça sade bir dille yazmıştır.Genellikle Halk Edebiyatının klasik kalıplarını kullanmış ve süslülükten kaçınmıştır. Benzetmelerindeki ifade kuvveti teşbih hudutlarını zorlayacak niteliktedir.Kitabın her bölümünde farklı bi tad ,farklı bir ton bulmak mümkündür.İşte bu yüzdendir ki çağımızın dikkate değer şairleri arasındadır.

6.KİTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BİLGİ:
1917 yılında Sivas’ın Zile ilçesinde dünyaya geldi.1936 yılında Sivas Lisesini,1940 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdi.1940-1943 yılları arasında Bulgaristan sınırında askerlik,1943’te Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği;1956-1972’de Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişliği,başmüfettişliği, kültür ateşeliği,müsteşer yardımcılığı; 1951-1983 yıllarında Türk Dil Kurumu   üyeliği,’’Türk Dili’’ dergisi kuruculuğu yaptı.Yazdığı şiir kitapları sekiz tanedir ve ‘‘Bütün Şiirleri’’ nde toplanmıştır.

Yorumlar