Büyük HUN-TÜRK İmparatoru ATTİLA.
Avusturyalılar heykelini yapmış. Sanatçının ellerine sağlık hiç bir sembolü atlamamış. Attila sol eli ile meşhur Kılıcını sağ eli Hayat Çiçeği tutar. Türk ikonografik duruşudur. Mars'ın kılıcı efsanesinin, Attila ile batıya yayıldığına inanılır. Attilanın bu kılıca sahip olduğu varsayılır ve bu nedenle Tanrının Kirbacı ya da Tanrının Kılıcı denir. Onun, Tanrı tarafından, insanları "Terbiye" etmek için gönderildiği düşünülür. Hun ve Göktürkler Mars ve Antares'e özel bir önem verirdi. Savaş zamanlarında bu iki "Savaş Yıldızına" ve Kılıç üzerine Ant İçerlerdi.
Attilanın başının etrafı, Ataları gibi bir bez bantla sarılmış. Göktürk Alp'ları savaşa gider ken alınlarını bir bez bantla bağlardı. Bu ritüel, Kağanlarına bağlı ve sadık kalacaklarına dair bir "Söz" niteliğinde idi. Saçlar uzun ve arkadan toplanmış. Göğsünün üzerinde Güneş ikonografisi resimlenmiş.
Hun ve Göktürk kağanlar tahta çıktıklarında Güneş ve Ay'dan Kut alırdı ve bunlara saygı gösterirdi. Oğuz Kağan "Güneş bayrağımız olsun" diyerek Güneşe özel bir anlam yükler. Erlik kemeri elbette unutulmamış. Hun-Türk kemerleri ve tokaları onların rütbe işaretleridir. Çizmesi ve çakşırı Orta Asya'ya özgüdür. Arkadaki sancaklar, Kurt-Ejder ağızlı Hun Türk sancaklarıdır. Batrak adı verilir ve bu şekilde kargı ucuna takılır. Kargının ucunda bir de Türk Hilali dikkat çeker.
-Nuray Bilgili
Yorumlar
Yorum Gönder