Eğitim ve Öğretim Yılı Açılış Konuşması 2

Değerli öğrencilerim.
Uzun bir tatilden sonra arkadaşlarınıza ve öğretmenlerinize kavuştunuz. Sizleri sağlıklı ve mutlu olarak aramızda görmekten büyük sevinç duyuyoruz. Şimdi bıraktığınız yerden devam ederek yeni yeni şeyler öğrenecek yaparak ve yaşayarak bu bilgileri pekiştireceksiniz. Bu süreçte yaşadığınız sorunları öğretmenlerinizle paylaştığınızda, size dağlar kadar büyük gelen o sorunların nasıl küçüleceğini görecek ve daha mutlu olacaksınız. Her zaman yüksek not alamayabilirsiniz. Önemli olan nerede hata yaptığınızı keşfetmenizdir. İşte gerçek yıldızlı notunuz o keşfinizde yaşadığınız deneyiminizdir. Gelecekte, kazandığınız o deneyimler sizin mutlu bir birey olmanıza yardımcı olacaktır. Bazen dersleriniz sıkıcı gelebilir. O zaman dikkatiniz ve ilginizle bu dersler eğlenceli hale gelecektir.
Değerli öğretmen arkadaşlarım.
Büyük önderimiz Atatürk 1927 de bir konuşmasında “ Öğretmenler her fırsattan yararlanarak halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk da, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutan bir varlıktan ibaret olmadığını anlamalıdır.” Diyerek bir yöntemi işaret etmiştir. İşbirliğinde adımın kim tarafından atılması gerektiğini vurgulamış bunun yanında da halkın bu adımı iyi değerlendirmesini, gereken özenin ve saygının öğretmene gösterilmesini ifade etmiştir. Edebali, Osman Gazi’ ye “Yükün ağır, işin çetin, gücün kula bağlı” demişti. Bütün yıl boyunca yorulmadan çalışacak olan siz meslektaşlarıma yürekten başarılar diliyorum.
Kıymetli veliler.
Ünlü bir düşünür “ Çocuğunuza hiçbir şekilde sözle ders vermeyiniz; o ancak derslerin tecrübelerini almalıdır. Ona hiçbir türde ceza uygulamayınız. Çünkü o, kabahatin ne olduğunu bilmez; ona asla af dilettirmeyiniz, çünkü sizi incitmesini de bilmez” diyerek bilgiyi soyut düzeyde vermek yerine yaşatarak öğretmenin önemini vurgulamıştır. Anne ve babalardan isteğimiz, çocuklarının tek besin kaynağı olan gösterecekleri sevgi ve ilginin hatırlanmasıdır.
Hedefimiz öğrencilerimizi; devletine, şehit kanıyla sulanmış ay yıldızlı Bayrağına ve tarihin şahidi eşsiz Milletine sevgiyle bağlı, ahlaklı, insana ve doğaya saygılı, bilgiye ulaşmayı öğrenmiş ve öğrendiklerini hayata geçirebilen, yaşadığı sorunlarla baş edebilen, başkalarının farklılıklarını hoşgörüyle karşılayabilen ve geleceğe her zaman umutla bakabilen bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmaktır.
Bu umutlarla gelecek nesillerimiz ve Büyük Türkiye için yorulmadan çalışanların her birine ayrı ayrı selam olsun der hepinize sevgi ve saygılarımı sunarım.

Yorumlar