İNGİLİZLERİN KUT’ÜL AMARE'DE YAŞADIĞI MÜTHİŞ HEZİMET VE MEHMETÇİĞİN UNUTULMAZ ZAFERİ




ZAFER BİLGİ KONUŞUYOR
İNGİLİZLERİN KUT’ÜL AMARE'DE YAŞADIĞI MÜTHİŞ HEZİMET VE MEHMETÇİĞİN UNUTULMAZ ZAFERİ BUGÜN TYB İSTANBUL'DA ANLATILACAK
Tarihçi yazar Zafer Bilgi, “Kut’lu Zafer Kut’ül Amare”yi Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi’nde anlatacak. Zafer Bilgi, İngilizlere karşı Osmanlı’nın kazandığı büyük zaferin ayrıntılı bilgilerini dinleyicilerle paylaşacak. İslam dünyasının gönlünü fetheden Osmanlı askerlerinin istilacı İngiliz askerlerini nasıl kuşattığını ve esir aldığını dile getirecek olan Zafer Bilgi, daha sonra dinleyicilerin konuyla ilgili olarak yöneltecekleri sorulara cevap verecek. Toplantı, Kızlarağası Medresesi’nde bugün (27 Ocak Cumartesi) saat 14.00’te başlayacak. Bilgi’nin kitapları Mihrabad Yayınları tarafından kültür hayatımıza kazandırılıyor. Yazarın yayınevinden çıkan Nasıl Fatih Oldu?, Kedili Kütüphane’nin Hâfız-ı Kütübü İsmail Saib Sencer ile Kut’lu Zafer Kut’ül Amare isimli eserleri bulunuyor.

UNUTTURULAN DESTAN, HATIRLANAN ZAFER 
Kut’ül Amare Zaferi, 13.300 İngiliz askerinin ve generalinin Osmanlı ordusuna kayıtsız şartsız teslim olduğu büyük bir destandır. Bu zafer, Osmanlı ordusunu destekleyen Arap milislerin de katkısıyla kazanılmıştır. İngilizlerin dünyaya rezil olduğu bu savaş, Osmanlı’nın bu ülkeye karşı Çanakkale Destanı’ndan sonra kazandığı ikinci büyük zafer olarak kabul ediliyor. İngiltere sömürdüğü bütün ülkelerde bu zaferi yok farzetmiş ve unutturmaya çalışmıştır. Osmanlı, Halifelik sancağı altında İttihad-ı İslam’ı (İslam Birliği) tesis etmiş ve Müslümanların dünyadaki zalim devletlere karşı güçlenip başarı kazanmışlardır. Kut’ül Amare, farklı ırklara ve inanışlara sahip olmasına rağmen İslam ümmetinin birleştiği ve İngilizlere karşı zafer anıtını diktiği bir tarihî harptir. Bugün de büyük acılar çeken ve Haçlı saldırılarına her zaman muhatap olan Müslümanların kurtuluşu, bu birlik ve beraberlik ruhundadır. Dolayısıyla bu dayanışmanın ve ittihadın ne kadar önemli olduğunu Kut’ül Amare Zafer çarpıcı bir şekilde bize göstermektedir. Kitapta, bu savaşa katılan üst düzey askerlerin hatırat ve günlüklerinden de yararlanılmıştır. Eser, Devlet Arşivleri’nden ve Genelkurmay Başkanlığı Arşivi’den edinilen bilgi, belge, resim kayıtlarıyla zenginleştirilmiştir. Bugünün olaylarını daha iyi değerlendirebilmek için dünü iyi bilmek gerek. Kut’ül Amare Zaferi bu bakımdan bugünkü nesillerin okuması, anlatılanlardan ders çıkarması ve ibret alması gereken iyi bir kitap olarak dikkat çekiyor.

ZAFER BİLGİ, DESTANI ARAŞTIRDI VE YAZDI
Tarihçi yazar Zafer Bilgi, 1981 yılında İskenderun’da doğdu. İlkoğretim ve liseyi İskenderun’da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. Mezuniyetten sonra aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans programını tamamladı. İstanbul’da birçok dernek, vakıf, belediye, okul ve üniversitede tarihî konularda sunumlar yapıp konferanslar veren Zafer Bilgi, MEB’e bağlı liselerde tarih öğretmenliği yaptı, doktora hazırlığı içerisindedir. Eserleri- Osmanlı Devleti’nin 17. Yüzyıl Layihaları (akademik lisans tezi, 2003), T.C.’nin İlk Döneminde Ekonomi Alanındaki Yenilikler (master tezi, 2004), Nasıl Fatih Oldu? (2011), Tarihî Yarımadanın Durakları (2013), Kitap Kurtlarının Kutbu İsmail Saib Sencer (2015).


Yorumlar