AYDIN BİR KİŞİ OLMANIN 20 KURALI

AYDIN BİR KİŞİ OLMANIN 20 KURALI

1.  Bir büyükle konuşurken onu «Evet efendim» ya da «Hayır  efendim» diye yanıtlamalısınız. Yalnızca baş sallamak ya da evet ve hayırı başka bir biçimde söylemek hatalıdır. Öğrenci için «evet öğretmenim» «hayır öğretmenin» daha uygun olur.
2.  Bir kişiyle konuşurken göz teması kurun. Birisi konuşurken gözlerinizi o kişiden ayırmayın. Biri yorumda bulunursa dönüp yüzünüzü o kişiye çeviriniz.
3.  Arkadaşlarınızdan biri bir başarı gösterirse o kişiyi ya sözle ya da davranışınızla kutlayınız.
4.  Tartışmalar sırasında diğer kişilerin yorumlarına ve fikirlerine saygı gösteriniz. O böyle dedi ama ben bazılarına katılıyor bazılarına katılmıyorum deyiniz.
5.  Herhangi bir işte başarı gösterince veya iyi yapınca böbürlenmeyiniz. Kaybederseniz kızgınlık göstermeyiniz.
6.  Size bir şey verildiğinde veya yardım edildiğinde mutlaka teşekkür ediniz.
7.  Herkesin bir EGO su vardır. O egoyu tahmin edecek davranışlarda bulununuz. İyi yönlerini gördüğünüzde beğendiğinizi belirtiniz. Ödüllendiriniz.
8.  Bir öğretmen veya yönetici olarak olabildiğince düzenli olmak için her türlü çabayı gösteriniz (Kılık kıyafet, plan program, masa ve laboratuar düzeni vb.)
9.  Yöneticileriniz tarafından size bir görev veya ödev verildiğinde sızlanmak ve yakınmak yerine onlarla işbirliği yapmaktan memnun olacağınızı bildiriniz.
10.                  Gerek öğretmen arkadaşlarınızın ve gerekse öğrencilerinizin isimlerini muhakkak öğreniniz. Onlara hitap ederken sadece «günaydın» deme yerine «günaydın Neşe Hanım, günaydın Ahmet Bey» deyiniz.
11.                  Okuldaki bir öğretmen bir öğrenciyle konuşuyor ya da onu cezalandırıyorsa müdahale etmeyiniz ve o öğretmen ve öğrenciye bakmayınız.
12.                  Bir kapıya yaklaştığınızda arkanızda biri varsa kapıyı tutun ve ona yol verme kibarlığını gösteriniz.
13.                  Biri size çarparsa veya siz birisine çarparsanız «affedersiniz» demeyi ihmal etmeyiniz.
14.                  Bir toplantı sırasına konuşmayınız, arkanıza dönmeyiniz ve konuşmacının dikkatini dağıtmayınız.
15.                  İnandığınız fikirleri savununuz, bunu yaparken karşınızdaki insanları incitmemeye ve  kaba davranmamaya dikkat ediniz.
16.                  Olumlu olun ve yaşamdan zevk aldığınızı gösterin. Unutmayınız ki yarısı su dolu bardağın yarısı boşsa yarısı da doludur.
17.                  Yaşamınızda pişmanlıklara yer vermeyiniz. «Keşke şöyle yapsaydım» yerine gelecekte onu da deneyeceğinize inanınız.
18.                  Her insanın hata yapacağını biliniz ve sizin de kusursuz olmadığınıza inanınız.
19.                  Koşullar ne olursa olsun dürüst olunuz. Yanlış bir iş yapmış olsanız bile onu itiraf etmekten çekinmeyiniz. Gerekirse özür dilemek en faziletli davranıştır.

20.                  Gerek yöneticilerinizin ve öğretmen arkadaşlarınızın gerekse öğrencilerinizin sizinle paylaştıkları sırları kesin olarak hiç kimseye açıklamayınız. Güvenli bir sırdaş olmaya çaba gösteriniz.







Yorumlar